Registrujte nalog na Kalorije.Net!    Prijava Kliknite ovde i naručite ukusnu i dijetalnu hranu iz najboljih restorana!

Glavni meni
Novi članovi
the_D 07.09.2010
izgubljena 06.09.2010
sweets 06.09.2010
SilverMist 06.09.2010
LAriel 04.09.2010
cvijic 04.09.2010
Majadusan 04.09.2010
Bambina 03.09.2010
gumeni 03.09.2010
3dium 03.09.2010

Kalorije.Net Forum Index
   Zdravi recepti
  Tikvice na 100 nacina! molim prilozite svoj

Browsing this Thread:   2 Anonymous Users

Bottom   Previous Topic   Next Topic
Poster Thread
  •  m_daca86
      m_daca86
Tikvice na 100 nacina! molim prilozite svoj
Ne previše stidljiv/a za razgovor
From
Group:
Registered Users
Danas sam spremila nesto i iznenadila se bozanskim ukusom koji sam osetila!

Musaka od tikvica1

Nekoliko tikvica srednje velicine, nekoliko vecih paradajza, piletina(belo meso), nekoliko mladih krompira, beli luk, zacini

Namazati pleh sa par kapljica maslinovog ulja i naredjati sloj tikvica secenih po duzini, dodati sloj paradajza secenih poprecno na kolutove, naredjati sitno seckanu piletinu i pasirani beli luk(2cena). Onda staviti red krompira secnih na kolutove. Sledi red rendanih tikvica i malo rendanog krompira posutih bosiljkom, vegetom, malo soli, bibera, origana.onda red paradajza, jos malo tikvica i na vrhu opet paradajz kao ukras. Staviti u rernu na 250 stepeni na 10 minuta, izvaditi, prekriti folijom, vratiti u rernu na 150stepeni na jos 20 minuta.
sevirati, posoliti po zelji. Ako se doda malo mladog sira ispasiranog viljuskom dobija se obrok koji lici na nesto gresno, a ipak nije

Musaka 2
ponoviti pocetne korake, zatim izrendati krompir, tikvicu i dodati mleveno pilece meso i zacine, beli luk, odgore naredjati tikvice i paradajz za ukras i peci isto.

umesto piletine, mislim da bi fino isla i tunjevina (sveza naravno, ne iz konzerve ).
a ako se pravi samo od tikvica, paradajza i krompira, onda moze i ta iz konzerve kao dodatak!
Ako secete malo na kolutove, malo po duzini onda ce izgledati zanimljivije i samim tim biti privlacnije za klopanjeeee

Probajteee!

Posted on: 15.06.2008 00:00
Create PDF from Post Print
  •  Brook89
      Brook89
Re: Tikvice na 100 nacina! molim prilozite svoj
Ne može odoleti a da ne svrati ovde
From Nigdjezemska
Group:
Registered Users
ae divne tikvice i ja sam jucer radila slicno nesto

1 tikvica, 1 krompir, 1 paradajz, 1 paprika, kukuruz secerac

tikvice,krompir i paradajz sam izrezala na kolutove, vatrostalnu psudu namazala sa malo ulja i redala prvo red tikvice, pa krompira pa paradajza pa isto tako jos jednom s tim da mi je zadnji red bio krompir pa preko kukuruz i sitno nasjeckane paprike, stavila u rernu (rerna mi nije vjerodostojna pa ocjenite sami koliko treba) izvadila posula vrhnjem i vratila jos 5 minuta da se krčka....mmmm bilo je preukusno.

drugi moj jednostavni recept
tikvice izrezem na kolutove, i 1 krompir isjeckam na kockice i sve zajedno stavim u tavu na mlo ulja i przim, zatim zalijem mlijekom ili vrhnjem....toliko jednostavno a toliko ukusno (nekada umjesto krompira stavim kukuruz šećerac jer ga ja jako volim)...uglavnom s tikvicama je milion kombinacija a ja ih volim...mljac
Posted on: 15.06.2008 11:35
  •  m_daca86
      m_daca86
From
Group:
Registered Users
Nista kao tikvice, jupiiii za tikvice!
(ja sam do pre neku godinu mrzela tikvice a jela krastavac, sad mi je od krastavca muka cesto a zato tikvice mogu svaki dan da spremam!)

Punjene tikviceeee

Nekoliko tikvica srednje debljine (oko 6cm u precniku), mlevena piletina ili tunjevina ili neko krto meso ili oslic bez kostiju ili..bez mesa ako neko tako voli, dva paradajza, kukuruz, tri, cetiri sake pirinca (zavisi kolika vam je saka ), glavica luka (crni, beli, crveni, praziluk..po zelji)

tikvice oljustiti, iseci na delove dugacke oko 10cm, izdubiti ih kasikom. na mrvi i po ulja isprziti luk,paradajz, to sto je ostalo od tikvica i sto je izbaceno dubljenjem(sitno iseckati), ubaciti meso po potrebi (ili seckani tofu ko voli!). skinuti sa vatre nakon 10ak minuta, dodati pirinac i zacine, napuniti one "korpice", naredjati u pleh ili serpu koja moze u rernu, zaliti vodom do trecine a onda dodati i kuvani paradajz(ili onaj iz tetrapaka, sve jedno) da budu u tecnosti do pola, pokriti folijom ili poklopcem, ubaciti u rernu na 20 minuta, izvaditi i staviti na vrh kukuruz, moze i poneki listic sunke, poneka kockica paradajza i vratiti otklopljeno na 10min u rernu da se zapece.
posluziti sa kiselim mlekom, jogurtom, EVENTUALNO sa malo, malo, malo pavlake
Od zacina lepo idu mirodjija, persun, vegeta, bosiljak, biber

Prijatnooo!

Posted on: 15.06.2008 21:59
  •  m_daca86
      m_daca86
From
Group:
Registered Users
Jao pomislice ljudi da samo tikve jedem, al sta cu! nesto imam inspiracije da pisem recepte, obicno me jaaako mrziii

Sufle od tikvica!

3, 4 jajeta, jedna malo veca tikvica, nekoliko sargarepa, paprika, malo gustina, pola kesice praska za pecivo, saka prezli, 3 kasike brasna, moze i malo seckane sunke ili cajne kobasice da zamirise

odvojiti zumance i belance ( ko pazi na holesterol moze komotno da uzme 5 jaja a da koristi 4 belanca a samo jedno zumance).
narendati tikvice, sargarepu, dodati jako sitno seckanu papriku, gustin, prasak za pecivo, prezle, brasno. sve lepo ubaciti u zumance i umutiti dok se ne dobije ujednacena masa. tu se dodaju persun, so, vegeta i sta ko voli. ako vam se cini mnogo tecno, dodajte jos malo brasna ili prezli (ja ne merim nikad kolicinu, zavisi kolika mi tikva)
belance umutiti mikserom da bude bas cvrsto! bar 5 minuta miksajte, nemojte da vas mrzi.
ubaciti belance u prethodno napravljenu smesu, nekoliko puta promesati (da belanac ne spadne), preruciti u dublji sud za pecenje (nadodje malo u rerni, naduje se ko lopta!) i ubaciti na 20 do 25 minuta sernu na 200stepeni. Ja sam ga pr puta pokrivala folijom a par puta nisam i svaki put je lepo ispalo, samo sto kad ne pokrivate manje se pece i morate da pazite da gornji sloj ne zagori jer je fino i lagano...
ako vidite da izviruje iz suda i da je porumenelo lepo na vrhu, gotovo je.
Ne otvarajte rernu jer ce spasti ako se smanji temperatura! desavalo mi se pa me nerviralo...
vaditi nekom velikom kasikom, dodati kiselo mleko ili sir.

ovo je divno i mekano i spremala sam par puta za goste za koje znam da imaju problema sa zubima i zvakanjem i skroz su bili odusevljeni. Naravno, moze da bude i kao prilog mesu ili necemu drugom za ostale ukucane koji ne haje za dijete..
jedina mana suflea je sto bi trebalo da se odmah pojede, eventualno sutradan, i da se drzi u frizideru (ako je za sutradan) jer na ovo letnje vreme se umirise i pokvari gotovo preko noci!

Posted on: 15.06.2008 22:12
  •  kiki011
      kiki011
Skoro i da ne ide kući
From Beograd
Group:
Registered Users
obozavam tikvice, recept strana 6 mog dnevnika:)

Posted on: 26.06.2008 11:44
  •  Ridjokosa
      Ridjokosa
Slučajni prolaznik
From
Group:
Registered Users
meni su tikvice i patlidzan skoro neogvojivi!
oboje na kolutove i red po red u posudi sa minimalno ulja, kad pocne da crvci sipam 1dcl vode, malo zacina i poklopim (valjda se to zove dinstanje) i onda mi je omiljeno sa mladim sirom!

Posted on: 01.08.2008 19:38
  •  Samrvi
      Samrvi
Slučajni prolaznik
From
Group:
Registered Users
I ja obozavam tikvice, a evo i mog tikvastog doprinosa:

DINSTANE TIKVICE

Proizvoljna kolicina tikvica se oljusti, isece na tanke kolutove i dinsta dok ne omeksa. Kada je gotovo (sva voda isparila a dinstane su) nagnjeci se beli luk i zacini mirodjijom. Odlicno ide uz ribu, belo meso a kao lagana vecera moze i klot. Vrlo osvezavajuce, jednostavno i ukusno!
Posted on: 01.06.2009 19:56
From nbg
Group:
Registered Users
GRATINIRANE ELLA TIKVICE

Za 4 osobe potrebno je:

1 kg tikvica - 150 kcal
pakovanje ella sira - 250 kcal
2 jaja - 170 kcal
1 casa pavlake 12% - 250 kcal
susam mala kasicica, 5 gr - 30 kcal

Tikvice iseci na tanke ploske, osoliti, ocediti, poredjati na pek papir i staviti u rernu da skroz puste vodu i da se po ivicama onako malo zapeku. U vatrostalnu ciniju redjati tikvice, pa sir, pa tako dok se ne utrosi, zadnje tikvice. Na kraju zaliti pavlakom umucenom sa jajima, posoliti, posuti susamom i zapeci da porumeni.
Ujkusno je i toplo i hladno

Prijatno!

Ukupno kcal - 850 kcal
Porcija - 212 kcal

Posted on: 01.06.2009 21:47
  •  miss_r
      miss_r
Redovni posetilac
From Svugde po Bgd-u
Group:
Registered Users
Lagana supa od tikvica

Proprziti mladi ili crni luk na malo ulja ali samo kratko da bi odtao hrskav. Tikvice iseckati na kockice i staviti ih u serpu sa lukom i naliti jos dve solje vode. Posoliti, pobiberiti, malo secera i kada tikvice budu meke( kako ko voli) skloni se sa ringle i u malo prohladjenu supu (posle 15 min) ubaci se umuceno jaje i jogurt.

Posto ja ne mogu da cekam da se ohladi, ja sipam hladne vode na kraju i tako prohladim

Posted on: 16.06.2009 15:34
  •  littlemary
      littlemary
Slučajni prolaznik
From
Group:
Registered Users
@miss_r: svaka cast, odlicna ideja
veceras ce biti i na mom meniju

Posted on: 16.06.2009 15:37
  •  Ljika_79
      Ljika_79
Slučajni prolaznik
From
Group:
Registered Users
Iseći tikvicu na kolutove, peći kratko u rerni (bez ulja). 2 - 3 čena belog luka očistiti i isecketi sitno, kao i vezicu peršuna. U posdudu ređati pečene tikvice, posipati iseckamim belim lukom i peršunom, i na kraju sve preliti sirćetom i maslinovim uljem.
Posted on: 28.06.2009 23:41
  •  Sharona
      Sharona
From
Group:
Registered Users
super su vam recepti, a kako su tikvice i meni jako omiljena povrćka, evo i mog doprinosa u vidu brzinskog, a meni savršenog jela:

TIKVICE SA SIROM

Iseći dve - tri tikvice na kolutiće, činiju podmazati sa 1 kašikom ulja, poređati tikvice, malo začina preko, i paradajz na kolutove sečen, pa narendati sir (ja kako često postim, obično 50g edamera, ali kako ko voli). Peći u rerni a gotovo za max 25 min.

Posted on: 29.06.2009 09:05
  •  blmara
      blmara
Slučajni prolaznik
From
Group:
Registered Users
Izrezati belo meso na štapiće, marinirati u malo senfa i soja sosa.
Izdinstati na malo maslinovog ulja.
Izvaditi meso, staviti glavicu luka, šargarepu,i celer isečeni na štapiće i na kraju tikvicu na kolutove.
Kad je gotovo, vratiti meso. Soliti po ukusu i na kraju dodati iseckan peršunov list .
Za decu i ostale ukućane, može i malo pavlake.

Ima još jedan...

U originalnom recepru ide dosta ulja, ali nema potrebe.
Isecka se tikvica na kockice i složi u šerpu ili dublji tiganj.
Preko toga se naseku kolutovi paradajza i dosta belog luka.
Sipa se ulje i voda.
Staviti da se krčka na ne puno jakoj temperaturi. Pred kraj dodati soli i bibera i dosta peršunovog lista iseckanog.
Posted on: 20.08.2009 20:12
  •  sandra87
      sandra87
Slučajni prolaznik
From
Group:
Registered Users
ja pravim musaku od tikvica porecam tikvice u vatrostalnu ciniju a u tiganju isptzim luk i mleveno meso pa redjam red tikvice red meso dok ne potrosim materijal i zatim umutim dva jaja i mleko prelijem musaku i zapecem u rernu
Posted on: 29.08.2009 11:51
  •  AndreaZ
      AndreaZ
From
Group:
Registered Users
TIkvice na ražnju (gradela) su savršene!
jednostavno izrežete tikvu na ploške (po duljini) debljine do 7 mm i bacite na gradela, prelijete sa mješavinom maslinova ulja, luka ,peršina i soli i to je to! možete i samo posoliti ako ne volite ovo ostalo.
ja bi od toga mogla živit!
i da , juhe od tikvica i mali frituli-tikvice - S.A.V.R.Š.E.N.O

Godine: 19
Visina: 164,5 cm
Krajnji cilj: 55 kg :D

BMR: 1463 kcal
Posted on: 24.11.2009 00:12
  •  FitnessS
      FitnessS
From Beograd
Group:
Registered Users
Mislim da sam recepte sa tikvicama ostavljala i na drugim mestima, ali evo da prilozim i ovde :).

Zapecene tikvice punjene belim mesom i povrcem

1kg tikvica
300g belog mesa
1 crni luk
2 paprike
4 paradajza
2 kasike ulja
3 kasicice zacina c
2 kasicice aleve paprike
malo belog luka u granulama
persunov list

Oprati i izdubiti tikvice i 2 paradajza. Ostatak povrca izdinstati, zajedno sa mesom koje je noc provelo preliveno kasikom ulja i zacinom c. Onda napuniti tikvice i paradajz (isto prethodno izdubljen), sloziti u nepodmazanu tepsiju i staviti u rernu. Peci najvise pola sata.
Posted on: 27.07.2010 12:40
  •  Candygirl
      Candygirl
Redovni posetilac
From
Group:
Registered Users
Evo i ja sam danas nesto zbrckala sa tikvicama od onoga sto sam nasla u frizideru,i ispao je prilicno lep garnir,malo slanije al sta cu,nemam nekog iskustva u kulinarstvu pa da znam otprilike koliko je dovoljno,sve mi uglavnom baka pravi.Prilicno je jednostavno ali je meni prijala bilo kakva promena.Isprzila sam tikvice sa dve male k. ulja,kad su porumenele dodala sam dva jajeta(120gr) i nastavila da przim.Kad je bilo gotovo dodala sam neki krem-sir koji sam dobila iz nemacke,jako je ukusan,nije puno kalorican 50gr(127kcal),ovde nema da se kupi,ali ima dobrih zamena.Na kraju sam prelila jogurtom.To je trebalo da se stavi u frizider da se ohladi ali ja naravno nisam mogla da cekam(zato mi je sad muka ).Time sam planirala da prelijem crab sticks(panirani stapici sa ukusom crabe).Znaci crab sticks na tiganj bez ulja jedno desetak min.Prelijete hladnim garnirom od tikvica,pre toga naravno supica,uz to moze i jos neko povrce,ko kako voli, i to je to,za tren oka sto bi rekla moja baka. btw ko ovo sve pojede svaka mu cast.
Prijatno...i pazite oko soli/vegete,da ne bude preslano kao meni iako sam stavila jednu i po kasicicu sve ukupno.
E da, mere(,koje nisu odredjene,znaci vi stavaite koliko se vama jede),ja sam dobila 300gr gotovog preliva od:2 male k. ulja-90kcal,130gr tikvica-20kcal,2 jajeta-120gr(200kcal),50gr sira(127kcal),+200ml jogurta0,5(70kcal). koji sam posle dodala.Ukupno507kcal.

Posted on: 29.07.2010 14:17
  •  vuvuzela
      vuvuzela
Redovni posetilac
From
Group:
Registered Users
PITA OD TIKVICA SA SIROM I VRHNJEM

kore za pitu - 500g - 1500kcal
tikvice - 1200g - 180kcal
posni sir - 500g - 415kcal
4 jaja - oko 200g - 310kcal
vrhnje - 200g - 274
ulje - 35g - 315
sol
-----------------------------------------
Ukupno: 2994 kcal
-----------------------------------------
100g = 200 kcal

Tikvicu (oko kilu-kilu i pol) oguliti i naribati, malo posoliti i ostaviti da odstoji nekih 15-tak minuta da pusti tekućinu zatim je dobro ocijediti. izlupati jaja i dodati im vrhnje i sir i sve dobro izraditi sa žlicom, malo posoliti i zatim dodati iscjeđene tikvice. svaku koru malo pouljiti i staviti smjesu pa ju urolati. kad se sve kore urolaju, staviti u tepsiju i peći. poslije po želji još dodati jaje i vrhnje gore da se zapeče - ali nema potrebe, to nam ne treba, višak kalorija

BMR= 1541 TDEE= 2389
Posted on: 04.08.2010 17:23
  •  FitnessS
      FitnessS
From Beograd
Group:
Registered Users
"Raznjici" sa tikvicama i drugim povrcem

Uzeti 2 vece tikvice, 2 vece paprike razlicite boje, 2 paradajza i jedno belo meso. Sve pripremiti i iseckati na krupnije kocke, a potom redjati na stapic za raznjice kojim redom vam se svidja :). Mogu da se dodaju i pecurke ko voli, ja cesce pravim bez njih, a povrce moze bilo koje. Staviti u rernu (bez icega ili blago podmazanu) i peci do pola sata. Ko ima rostilj jos bolje. Fenomenalno izgleda, vrlo je ukusno, vrlo zdravo, a i dobra ideja ako idete negde na rostiljanje, da vas ne zezaju kako nista ne jedete :).
Posted on: 07.08.2010 11:43
 Top   Previous Topic   Next Topic

Pronađite sta
Vas interesuje:

Prijava
Korisničko ime:

Lozinka:

Izgubili lozinku?

Registrujte se sada!
Dijetalno i ukusno:
Donesi.com
Text Links
Useful Links
Ko je trenutno aktivan?
19 korisnika je aktivno (16 korisnika pregleda sajt Forum)

Članovi: 0
Gosti: 19

više...

Design by 7dana.com